Document Actions
logo museo napolibeniculturali
immagine
Pavioni i Etnokulturës
Kliko këtu për të zmadhuar imazhin

Në këtë pavion janë paraqitur kostume tradicionale shqiptare të krahinave të ndryshme të Shqipërisë. Ato i përkasin shekujve XIX- XX dhe janë në gjendje mjaft të mirë. Prejardhja është nga e gjithë Shqipëria: kostume tradicionale të Tiranës (burra e gra), të Zadrimës, të Korçës, të Gjirokastrës , Kukësit, Labërisë, Malësisë së Madhe. Një grup më vete përbëjnë 32 kostumet arbëreshetë shqiptarëve të Italisë.

Në këtë pavion, të bien në sy fotografi të shumta, që paraqesin figura të ndryshme të historisë dhe të kulturës së popullit tonë, por dhe të huaj, të veshur me kostume tradicionale shqiptare.Përmendim, Nënë Terezën, vëllezërit Frashëri, Faik Konicën, Shote e Azem Galicën, dijetaren angleze, Edith Durham, shkrimtarin e famshëm anglez Bajron, etj.
Në këtë pavion gjithashtu janë paraqitur objekte të prodhimit artizanal shqiptar, si dhe një koleksion armësh, prodhuar nga artizanët vendas.
Në një kënd të veçantë janë ekspozuar enë të ndryshme prej alumini, bakri që vijnë nga shekujt e mëparshëm dhe që kanë qenë pjesë shoqëruese e jetës së përditshme të shqiptarëve.
Instrumentat muzikore, tipike shqiptare të ekspozuara në një vitrinë tjetër, flasin qartë për mjeshtërinë e shqiptarëve në shekuj si dhe botën e tyre të pasur shpirtërore.
Në këtë pavion ndodhen edhe dy ikona të vjetra, të shek. XVIII, ku paraqiten shqiptarë të veshur me kostume tradicionale
Informacion i mëtejshëm
Bibliografia:


Renditja: Pavioni i Etnokulturës
« Dhjetor 2017 »
Di Mo Ma En Fr Sh
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 

Comunità Europea Interreg Italia-Albania Regione Puglia Ministria e turizmit, kultures, rinise dhe sporteve Direzione Regionale per i Beni Culturali e Paesaggistici della Puglia Tecnopolis Novus Ortus

This site conforms to the following standards:

Section 508 WCAG
Valid XHTML Valid CSS
E përdorshme në çfarë browseri